Achësta pagina ë ün munegascu

Lista d'i suvrái de Mùnegu

Da Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
MC
Achësta pagina ë scrita ün munegascu
Flag of Monaco.svg


Armari de Mu̍negu.

A Casa Grimaldi ë üna d'ë u ciü forte d'a antica Zena. Ř'imperatú Anrì sestu dà Mu̍negu a Zena ün 1191, per cunstrüi üna furteressa (u fütüru palaçi d'u principu de Mu̍negu).

Despœi de freqente esili che ë grande famiye genuese sufren d¨rante chësta epuca, nui truvamu a famiya Grimaldi ünturnu a Niça. Achësti Grimaldi sun aliái de Carlus d'Anjou, re de Siçilia e conte de Pruvença.

A famiya Grimaldi à truváu refügiu ün Munegu. Françuà primu ditu Mariçia e Rainiè se sun ümpadrunii d'a furtessa ün 1297, sença purè cunsulidà chëstu gagnu. Seřan ři sforçi de Antoni Grimaldi e Carlu primu qü stabiliřan dürablemente a suvranità d'a famiya Grimaldi ün Munegu.

Achësti suvrái sun cunusciüus finta ailà cuma signuři d'a piaça. U titulu de principu de Munegu seřa üsà despœi 1612 per Nurè segundu, e recunusciüu per l'imperu Spagnolu e le Regnu de Fransa[1].

Suvrái de Mu̍negu[modìfica | modìfica wikitèsto]

Signuři de Mu̍negu[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putrè Nome Regnu Note
Françuà Grimaldi "Mariçia"
(????-1309)

s'ë ümpadruniu d'a furtessa de Mu̍negu
8 de zenà d'u 1297 Fiyu de Guglielmo Grimaldi e de Giacoba

Spusà (1295) Aurelia del Carretto (vidüa de Lanfranco Grimaldi, u so primu au qintu gradu).
Raniero I de Mónaco.jpg Rainiè primu de Mu̍negu
(1267-1314)

signu̍ de Mu̍negu
d'u 8 de zenà d'u 1297 fint'u 10 d'avrì d'u 1301 Primu au qintu gradu.

Sposà Salvatica del Carretto (dont Carlu primu de Mu̍negu, qui suit).
Sposà Andriola Grillo.

Prima ucüpaçiun genuese[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putrè Nome Regnu Note
Flag of Genoa.svg Ucüpaçiun genuese du 10 avril 1301 au 12 septembre 1331 Ucüpaçiun genuese.

Signuři e co-signuři de Mu̍negu (restaurés)[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putrè Nome Regnu Note
Charles Grimaldi de Monaco.jpg Carlu primu
(Carlo Grimaldi)

(????-1357)

seigneur de Monaco
du Template:Date au Template:Date Fils de Rainier Ier de Monaco et de Salvatica del Carretto.

Épouse Lucchina Spinola (dont Rainier II, Gabriel et Louis de Monaco, qui suivent).
Épouse ?????? Orsini.
Épouse ??????.
Épouse ??????.
Charles Grimaldi de Monaco.jpg
Silver - replace this image male.svg
Silver - replace this image male.svg
Silver - replace this image male.svg
Charles Ier de Monaco
(Carlo Grimaldi)

(????-1357)

Antoni primu
(Antonio Grimaldi)

(????-1358)

Rainiè segundu
(Ranieri Grimaldi)

(1350-1407)

Gabriel de Monaco
(Gabriele Grimaldi)

(????-????)


co-seigneurs de Monaco
du Template:Date au Template:Date Gouvernent ensemble.


Charles Ier de Monaco : fils de Rainier Ier de Monaco et de Salvatica del Carretto.

Épouse Lucchina Spinola (dont Rainier II, Gabriel et Louis de Monaco, qui suivent).
Épouse ?????? Orsini.
Épouse ??????.
Épouse ??????.



[[Antoine de Monaco (règne en 1352-1357)|Antoine (ITemplate:Er) de Monaco]] : oncle de Charles Ier de Monaco, frère de Rainier Ier de Monaco et fils de Lanfranco Grimaldi et d'Aurelia del Carretto.

Épouse Antonia Spinetti.


Rainier II de Monaco : fils de Charles Ier de Monaco et de Lucchina Spinola.

Épouse Maria del Carretto
Épouse Isabella Asinari (dont Jean Ier, Ambroise et Antoine (II) de Monaco, qui suivent).



Gabriel de Monaco : frère de Rainier II de Monaco, fils de Charles Ier de Monaco et de Lucchina Spinola.

Épouse ?????? Orsini.

Segunda ucüpaçiun genuese[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putrè Nome Regnu Note
Flag of Genoa.svg Ucüpaçiun genuese du 15 août 1357 à janvier 1395 Ucüpaçiun genuese.

Co-signuři de Mu̍negu (restaurés)[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putrè Nome Regnu Note
Silver - replace this image male.svg Silver - replace this image male.svg Louis de Monaco
(Lodovico Grimaldi)

(????-1402)

Jean Ier de Monaco
(Giovanni Grimaldi)

(1382-1454)


co-seigneurs de Monaco
de janvier 1395 au Template:Date Gouvernent ensemble.


Louis de Monaco : frère de Rainier II et de Gabriel de Monaco, et fils de Charles Ier de Monaco et de Lucchina Spinola.


Jean Ier de Monaco : fils de Rainier II de Monaco et d'Isabèlla Asinari.

Épouse (1407) Pomellina Fregoso (dont Catalan de Monaco, qui suit).

Terça ucüpaçiun genuese[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putrè Nome Regnu Note
Flag of Genoa.svg Ucüpaçiun genuese du Template:Date au Template:Date Ucüpaçiun genuese.

Signuři e co-signuři de Mu̍negu (restaurés)[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putrè Nome Regnu Note
Silver - replace this image male.svg Louis de Monaco
(Lodovico Grimaldi)

(????-1402)

seigneur de Monaco
du Template:Date au Template:Date Fils de Charles Ier de Monaco et de Lucchina Spinola.

Qarta ucüpaçiun genuese[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putrè Nome Regnu Note
Flag of Genoa.svg Ucüpaçiun genuese du Template:Date au Template:Date Ucüpaçiun genuese.

Signuři e co-signuři de Mu̍negu (restaurés)[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putrè Nome Regnu Note
Silver - replace this image male.svg
Silver - replace this image male.svg
Silver - replace this image male.svg
Ambroise de Monaco
(Ambrogio Grimaldi)

(????-1433)

Antoine (II) de Monaco
(Antonio Grimaldi)

(????-1427)

Jean Ier de Monaco
(Giovanni Grimaldi)

(1382-1454)


co-seigneurs de Monaco
du Template:Date à 1427 Trois fils de Rainier II de Monaco et d'Isabella Asinari (gouvernent ensemble).


Antoine (II) de Monaco épouse Bianca.

Jean Ier de Monaco épouse (1407) Pomellina Fregoso (dont Catalan de Monaco, qui suit).
Silver - replace this image male.svg Jean Ier de Monaco
(Giovanni Grimaldi)

(1382-1454)

seigneur de Monaco
de 1427 au Template:Date Frère des précédents (Ambroise et Antoine (II) de Monaco), fils de Rainier II de Monaco et d'Isabella Asinari (gouverne seul).

Épouse (1407) Pomellina Fregoso (dont Catalan de Monaco, qui suit).

Occupation milanaise[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putrè Nome Regnu Note
Filippo Maria Visconti.jpg Philippe Marie Visconti
(Filippo Marìa Visconti)

(1392-1447)

duc de Milan
du Template:Date à novembre 1436 Monaco est occupée par le duché de Milan, sous le gouvernorat de Biagio Assereto.

Signuři de Mu̍negu (restaurés)[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putrè Nome Regnu Note
Silver - replace this image male.svg Giacumu primu
(Giovanni Grimaldi)

(1382-1454)

signù de Mùnegu
de nuvembre d'u 1436 au 8 de màgiu d'u 1454 Frère d'Ambroise et Antoine (II) de Monaco, fiyi de Rainiè segundu de Mùnegu e d'Isabella Asinari (gouverne seul).

Spusà (1407) Pomellina Fregoso (dont Catalan de Monaco, qui suit).
Silver - replace this image male.svg Catalan de Monaco
(Catalano Grimaldi)

(1422-1457)

signù de Mùnegu
du Template:Date à juillet 1457 Fils du précédent.

Épouse (avant 1451) Bianca del Carretto (dont Claudine de Monaco, qui suit).
Silver - replace this image male.svg Claudine de Monaco
(Claudina Grimaldi)

(1451-1515)

dame de Monaco
de juillet 1457 au Template:Date Fille du précédent.

Épouse (Template:Date) Lambèrto Grimaldi (son lointain cousin au Template:16e ou Template:17e degré) (dont Jean II et Lucien de Monaco, qui suivent).
Silver - replace this image male.svg Lambert de Monaco
(Lamberto Grimaldi)

(1420-1494)

signù de Mùnegu
du Template:Date à mars 1494 Fiancé (désigné comme héritier) puis mari de la précédente.

Épouse (Template:Date) Claudine de Monaco (dont Jean II et Lucien de Monaco, qui suivent).
Silver - replace this image male.svg Giacumu segundu de Mùnegu
(Giovanni Grimaldi)

(1468-1505)

signù de Mùnegu
de mars 1494 au Template:Date Fils des deux précédents.

Épouse (1486) Antoinette de Savoie.
Ambrogio de Predis - Lucien I - Prince of Monaco.jpg Lucien de Monaco
(Luciano Grimaldi)

(1481-1523)

signù de Mùnegu
du Template:Date au Template:Date Frère du précédent, fils de Lambert de Monaco et de Claudine de Monaco.

Épouse (Template:Date) Jeanne de Pontevès (dont Honoré Ier de Monaco, qui suit).
Silver - replace this image male.svg Nurè primu de Mùnegu
(Onorato Grimaldi)

(1522-1581)

signù de Mùnegu
du Template:Date au Template:Date Fils du précédent.

Épouse (Template:Date) Isabella Grimaldi (sa lointaine cousine au Template:14e degré) (dont Charles II et Hercule Ier de Monaco, qui suivent).
Charles II de Monaco.jpg Carlu segundu de Mùnegu
(Carlo Grimaldi)

(1555-1589)

signù de Mùnegu
du Template:Date au Template:Date Fils du précédent.
HerculesMonaco.jpg Arcule primu de Mùnegu
(Ercole Grimaldi)

(1562-1604)

signù de Mùnegu
du Template:Date au Template:Date Frère du précédent, fils d'Honoré Ier de Monaco.

Épouse (Template:Date) Maria Landi di Valdetaro (dont Honoré II de Monaco, qui suit).

Principi de Monaco[modìfica | modìfica wikitèsto]

Casa Grimaldi[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putrè Nome Regnu Note
Honore II of Monaco.gif Nurè segundu de Mùnegu
(Onorato Grimaldi)

(1597-1662)

seigneur puis prince de Monaco
du Template:Date au Template:Date Fils du précédent.

Épouse (Template:Date) Ippolita Trivulzio (dont Ercole Grimaldi, père de Louis Ier de Monaco, qui suit).
Portrait Louis I, Prince of Monaco by an unknown artist.jpg Luì primu de Mùnegu
(Lodovico Grimaldi)

(1642-1701)

prince de Monaco
du Template:Date au Template:Date Petit-fils du précédent (par son père Ercole Grimaldi, fils d'Honoré II).

Épouse (Template:Date) Catherine Charlotte de Gramont (dont Antoine Ier de Monaco, qui suit).
1706 - Antoine I Grimaldi (Monaco).jpg Antoni primu de Mùnegu
(Antonio Grimaldi)

(1661-1731)

prince de Monaco
du Template:Date au Template:Date Fils du précédent.

Épouse (Template:Date) Marie de Lorraine (dont Louise-Hippolyte de Monaco, qui suit).
Louise Hippolyte Grimaldi with a view overlooking Monaco from the studio of Jean-Baptiste Santerre (1651-1717).jpg Luisa Ipòlita de Mùnegu
(Luisa Ipòlita Grimaldi)

(1697-1731)

princesse de Monaco
du Template:Date au Template:Date Fille du précédent.

Épouse (Template:Date) Jacques de Goyon de Matignon (dont Honoré III de Monaco, qui suit).

Casa Grimaldi, branca de Goyon de Matignon[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putrè Nome Regnu Note
Jacques I, Prince of Monaco.jpg Giacumu primu
(Jacques François Léonor de Goyon de Matignon)

(1689-1751)

prince de Monaco
du Template:Date au Template:Date Mari de la précédente.

Épouse (Template:Date) Louise-Hippolyte de Monaco (dont Honoré III de Monaco, qui suit).
Honoré III, Prince of Monaco by Jean Baptiste van Loo.jpg Nurè terçu
(Honoré Camille Léonor Grimaldi)

(1720-1795)

prince de Monaco
du Template:Date au Template:Date Fils des deux précédents.

Épouse (Template:Date) Marie-Catherine Brignole (dont Honoré IV de Monaco, qui suit).

Ucüpaçiun françesa[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putrè Nome Regnu Note
Flag of France.svg Joseph Barriera
(presidente d'a Cunvençiun naçiunale)
du Template:Date au Template:Date Regença d'üna Cunvençiun naçiunale, presidà per Joseph Barriera.
Flag of France.svg Anessiun a Fransa, suta u nomu de « Fort-d'Hercule » du Template:Date au Template:Date Anessiun a Fransa, suta u nomu de « Fort-d'Hercule » Armand Louis de Gontaut-Biron, Henri Grégoire, Grégoire Marie Jagot, etc.
Flag of France.svg Suta ucüpaçiun alià du Template:Date au Template:Date Suta ucüpaçiun alià.

Principi de Múnegu (restaurés)[modìfica | modìfica wikitèsto]

Casa Grimaldi, branca de Goyon de Matignon[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putrè Nome Regnu Note
HonoriusIV.jpg Nurè qartu
(Honoré Charles Anne Marie Maurice Grimaldi)

(1758-1819)

prince de Monaco
du Template:Date au Template:Date Fils d'Honoré III de Monaco.

Épouse (Template:Date) Louise d'Aumont (dont Honoré V et Florestan Ier de Monaco, qui suivent).
Honore V Monaco.gif Nurè qintu
(Honoré Gabriel Grimaldi)

(1778-1841)

prince de Monaco
du Template:Date au Template:Date Fils du précédent.

Relation (1805) avec Félicité Rouault de Gamaches.
FlorestanI-1-.png Flurestan primu
(Tancrède Florestan Roger Louis Grimaldi)

(1785-1856)

prince de Monaco
du Template:Date au Template:Date Frère du précédent, fils d'Honoré IV de Monaco.

Épouse (Template:Date) Caroline Gibert (dont Charles III de Monaco, qui suit).
Karl III (Monaco).jpg Carlu terçu
(Charles Honoré Grimaldi)

(1818-1889)

prince de Monaco
du Template:Date au Template:Date Fils du précédent.

Épouse (Template:Date) Antoinette de Mérode (dont Albert Ier de Monaco, qui suit).
Albert I of Monaco.png Albertu primu
(Albert Honoré Charles Grimaldi)

(1848-1922)

prince de Monaco
du Template:Date au Template:Date Fils du précédent.

Épouse (Template:Date) Mary Victoria Hamilton (dont Louis II de Monaco, qui suit).
Épouse (Template:Date) Alice Heine.
Prince Louis II of Monaco 05670r.jpg Luì segundu
(Louis Honoré Charles Antoine Grimaldi)

(1870-1949)

prince de Monaco
du Template:Date au Template:Date Fils du précédent et de Mary Victoria Hamilton.

Relation (1898) avec Juliette Louvet (dont une fille naturelle légitimée puis adoptée pour héritière, Charlotte Grimaldi, mère de Rainier III de Monaco, qui suit).
Épouse (Template:Date) Ghislaine Dommanget.

Casa Grimaldi, branca de Chalencon de Polignac[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putrè Nome Regnu Note
Prince Rainier III.jpg Rainiè terçu
(Rainier Louis Henri Maxence Bertrand Grimaldi)

(1923-2005)

prince de Monaco
du Template:Date au Template:Date Petit-fils du précédent (par sa mère Charlotte Grimaldi, fille de Louis II de Monaco).

Épouse (Template:Date) Grace Kelly (dont Albert II de Monaco, qui suit).
Albert II Monaco (2008).jpg Albertu segundu
(Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi)

(1958)

prince de Monaco
depuis le Template:Date Fils du précédent.

Épouse ([[1er juillet|Template:1er]] et Template:Date) Charlène Wittstock.

Note[modìfica | modìfica wikitèsto]

  1. M. Ulino, L'Età Barocca dei Grimaldi di Monaco nel loro Marchesato di Campagna, Giannini editore, Napoli 2008