Questa pàgina a l'é scrîta in léngoa zenéize

Union Sovietica

Da Wikipedia
Sata a-a navegassion Sata a-a serchia
ZE
Questa pàgina a l'é scrîta in léngoa zenéize
Unión Soviética
Unión de Repùbriche Socialìste Soviétiche
(RU) Сою́з Сове́тских Социалисти́ческих Респу́блик, СССР
Unión Soviética – BandêaUnión Soviética - Stémma
Mòtto: (RU) Пролетарии всех стран, соединяйтесь!
Proletarii vsech stran, soedinjajtes'!
(Lavoratoî do móndo, unîteve)
Union of Soviet Socialist Republics (orthographic projection).svg
Dæti aministratîvi
Léngoe ofiçiæniscùnn-a, Rùscio (de facto)
Léngoe parlæArmêno, azêro, Bielorùscio, Èstone, Giorgiàn, Kazâko, Kirghisa, Letòne, Litoàn, Moldâvo, Rùscio, Tajiko, Turkmêno, Ucraìn, Uzbêko
ÌnnoL'internaçionâle (1922-1944)

Ìnno de l'Unión Soviética (1944-1991)
CapitâleCoat of Arms of Moscow (Soviet).svg Mósca
Polìtica
Fórma de StâtoStâto socialìsta a partîo ùnico con scistêma de Soviet (1922-1990)
Stâto socialdemocràtico de dirìtto (1990-1991)
Fórma de govèrnoRepùbrica diretoriâle federâle soviética a partîo ùnico (1922-1990)
Repùbrica semiprescidençiâle federâle (1990-1991)
Càppo de StâtoPrescidénte do Presidium do Soviet Suprêmo de l'Unión Soviética (1922-1989)
Prescidénte do Soviet Suprêmo de l'Unión Soviética (1989-1990)
Prescidénte de l'Unión Soviética (1990-1991)
Càppo de GovèrnoPrescidénte do Conséggio di Minìstri (de iure)
Segretâio generâle do PCUS (de facto)
Òrgani deliberatîviSoviet Suprêmo
Nàscita30 dexénbre 1922
CòuzaGoæra civîle rùscia
Fìn26 dexénbre 1991
CòuzaPutsch de Mósca, Acòrdo de Belaveža, Indipendénsa da Rùscia
Teritöio e popolaçión
Baçî giögràficoRùscia eoropêa e Rùscia aziàtica
Màscima estensción22.402.000 km² into 1991
Popolaçión294.147.579 into 1991
Sudivixoîn15 repùbriche socialìste soviétiche
Economîa
MonæaRùblo Soviético (руб)

(SUR)

Vivàgnegàzzo, petròlio
Produçioîngàzzo, gràn, âsâ, indùstria pezànte
Comèrci conComecon
Vàrie
TLD.su
Prefìsso tel.+7
Sìgla aotom.SU
Religión e socjêtæ
Religioîn prinçipæOrtodoscîa
Religión de StâtoAteîsmo scentìfico de stâto (1924-1936)
Stâto làico (1936-1991)
Religioîn minoritâieIslàm sunnìta, Islàm scîta, Luteranêximo, Catolicêximo, Ebraîsmo
Evoluçión stòrica
Òua pàrte deArmenia Armenia
Azerbaijan Azerbaijan
Bielorùscia Bielorùscia
Estònia Estònia
Giörgia Giörgia
Kazakistan Kazakistan
Kirghizistan Kirghizistan
Lettònnia Lettònnia
Lituannia Lituannia
Moldavia Moldavia
Rùscia Rùscia
Tagikistàn Tagikistàn
Turkmenistan Turkmenistan
Ucrainn-a Ucrainn-a
Uzbekistan Uzbekistan

L'Union de Repubbriche Soçialiste Sovietiche, (in rùscio: Союз Советских Социалистических Республик; Soyuz Sovetskikh Sotsialisticheskikh Respublik / Söjóz Soviétskih Sotsialistìceschih Riespóblic), conosciûa ascì cómme l'Unión Soviética ò abreviâ in URSS[1], a l'é stæta unn-a naçion de l'Euròpa e de l'Asia da-o 1922 a-o 1991 formâ da chinze repùbbriche.
A seu capitâ a l'êa Mosca.

Repùbbriche Soçialiste Soviétiche[modìfica | modìfica wikitèsto]

E chinze Repùbbriche de l'Union de Repubbriche Soçialiste Sovietiche êan:

Bandêa Nómme Nomme attuâ Capitâ
1 Flag of Russian SFSR.svg RSFS Russa Federaçion da Ruscia Mosca
2 Flag of Ukrainian SSR.svg RSS Ucraina Ucrainn-a Kiev
3 Flag of Byelorussian SSR.svg RSS Bielorussa Repubbrica da Bieloruscia Minsk
4 Flag of the Uzbek SSR.svg RSS Uzbeka Repubbrica de l'Uzbekistan Taskent
5 Flag of Kazakh SSR.svg RSS Kazaka Repubbrica do Kazakistan Astana
6 Flag of the Georgian Soviet Socialist Republic.svg RSS Georgiana Geòrgia Tiblisi
7 Flag of Azerbaijan SSR.svg RSS Azera Repubbrica de l'Azerbaijan Baku
8 Flag of Lithuanian SSR.svg RSS Lituana Repubbrica da Lituania Vilnius
9 Flag of Moldavian SSR.svg RSS Moldava Repubbrica da Moldavvia Chişinău
10 Flag of Latvian SSR.svg RSS Lettone Repubbrica de Lettònia Rigg-a
11 Flag of Kyrgyz SSR.svg RSS Kirghiza Repubbrica do Kirghizistan Bishkek
12 Flag of Tajik SSR.svg RSS Tagika Repubbrica do Tajikistan Duxanbé
13 Flag of Armenian SSR.svg RSS Armena Repubbrica de l'Armenia Erevan
14 Flag of Turkmen SSR.svg RSS Turkmena Repubbrica do Turkmenistan Ashgabat
15 Flag of Estonian SSR.svg RSS Estone Repubbrica de l'Estònia Tallinn

Notte[modìfica | modìfica wikitèsto]

  1. L'Unión Soviética a g'aveiva 21 nommi offiçiæ

Âtri progetti[modìfica | modìfica wikitèsto]

Contròllo de outoritæVIAF (EN124251745 · ISNI (EN0000 0001 2375 1518 · LCCN (ENn80126312 · GND (DE4077548-3 · BNF (FRcb11865668d (data) · NLA (EN36332432 · NDL (ENJA00743732 · WorldCat Identities (ENn80-126312