Meali

Da Wikipedia
ZE
Quésta pàgina a l'é scrîta in léngoa zenéize

A Grafîa adeuviâ a l'é quélla de l'Académia Ligùstica do Brénno

In gòlchîper ch'o l'ezêgue in meâli

O meâli ò beâi o l'é o repìggio d'açión into zêugo do balón. O vêgne asegnòu quànde o balón o sciòrte da 'na lînia de pòrta sensa che ségge stæto fæto in gòl e l'ùltimo a avéi tocòu o balón ségge stæto 'n aversâio. O l'é disclipinòu da-a Régola 16 do Regolaménto do Zêugo do Balón.

Ezecuçión[modìfica | modìfica wikitèsto]

O gòlchîper Tim Howard o l'é aprêuvo a ezeguî in meâli.

O balón o pêu êse câsòu da quæ se sæ pàrte de l'âia de pòrta. O tîo o vêgne eseguîo de spésso da-o gòlchîper. Tùtti i zugoéi aversâi gh'àn da stâ lóntan ciù de 9,15 mêtri da-o balón e fêua da l'àrea de penàrchi, fìn dòppo in tòcco do gòlchîper.

Etimologîa[modìfica | modìfica wikitèsto]

A pòula meâli a gh'à 'n'etimologîa ch'a no l'é segûa e che a giornâ d'anchêu a l'é squæxi sconosciûa. Son stæte fæte e teorîe e ciù despæge:

  • A pòula a poriéiva êse 'na storpiatûa da l'ingléize my line (a mæ lînia), intendéndo cómme lînia quélla da-a quæ o gòlchîper o fâ repiggiâ o zêugo. In ògni mòddo in ingléize o meâli o se ciàmma goal kick e dónca a teorîa a l'é asæ azardâ.
  • In'âtra teorîa ch'a l'é ligâ a-a léngoa ingléize saiéieva quella da proveniénça da pòula meâli da-a domànda May I? (Poriéiva mi?).
  • A pòula a poriéiva êse l'unión e a storpiatûa de dôe pòule zenéixi mîa (a létia i a gh'à de spésso, into parlòu, in són ciù da-arénte a 'n e ò a 'n ditóngo eu) e lì: Mîa lì!
  • Âtre personn-e dîxan che o nómme o saiéiva derivòu da 'n zogòu do Zêna CFC di anni '20 ch'o se ciamâva Mealli ma da sò existénsa no gh'é nisciunn-a prêuva.
  • A supoxiçión ch'a l'é a ciù acreditâ a l'é quélla ch'o tèrmine meâli o vegniéiva da 'n avîzo che o gòlchîper o fâva pe ciamâ l'atençión di estèrni ò dîti âli. A pòula âli a saiéiva unîa a-o poscescîvo mæ: e mæ âli. Da chîe o sbràggio ch'o fòscia se poéiva sentî in pö de ténpo fâ: Dàgghe figêu! In scê mæ âli.

In zenéize se pêu sentî o tèrmine beâli ascì, ch'o saiéiva 'na storpiatûa de meâli ò ciù probàbile 'na storpiatûa da l'ingléize behind sàiva a dî derê.

Colegaménti esterni[modìfica | modìfica wikitèsto]