Càneva

Questa pàgina a l'é scrîta in léngoa zenéize
Quésta pàgina a l'é semiprotètta. A peu esê modificâ sôlo da uténti registræ
Da Wikipedia
ZE
Questa pàgina a l'é scrîta in léngoa zenéize
Cannabis sativa
'Na cianta de càneva
Clasificaçión APG IV
Domìnio Eukaryota
Régno Plantae
(clade) Angiospermae
(clade) Mesangiospermae
(clade) Eudicotidae
(clade) Eudicotidae centrâli
(clade) Sùperrosidae
(clade) Rosidae
(clade) Eurosidae
(clade) Fabidae
Órdine Rosales
Famìggia Cannabaceae
Génere Cannabis
Spêce C. sativa
Clasificaçión Cronquist
Domìnio Eukaryota
Régno Plantae
Sóttarégno Tracheobionta
Sùperdivixón Spermatophyta
Divixón Magnoliophyta
Clàsse Magnoliopsida
Sóttaclàsse Rosidae
Órdine Rosales
Famìggia Cannabaceae
Génere Cannabis
Spêce C. sativa
Nomenclatura binomiale
Cannabis sativa
L., 1753
Scinònimo

18 scinònimi

Nómmi comûni

Càneva
(ve) Càneva
(mo) Canebu

Cannabis sativa (L., 1753), comuneménte conosciûa cómme Càneva, a l'è unna cianta a fiore (angiosperma) che a l'appartegne ä famiggia de Cannabaceae, dîte anche Cannabinacee, ôrdine de Urticales, classe Magnoliopsida, divixion Magnoliophyta[1].

Scistematica

In sce l'esatta tassonomia do genere Cannabis se registra opinioin diverse a seconda che se conscidere a speçie monotipica o politipica. Gh'è di botanici che distinguen solo unna speçie (sativa) con due sottospeçie, divise a sö votta in due varietæ:

  • Cannabis sativa
    • ssp. indica
      • var. indica
      • var. kafiristanica
    • ssp. sativa
      • var. sativa
      • var. spontanea

Segundo atri o genere o va diviso in træ speçie:

  1. Cannabis sativa
  2. Cannabis indica
  3. Cannabis ruderalis

Pe atri e speçie son sôlo dôe: C. sativa, che a comprende tütti i tipi de càneva, a parte e varietæ döviæ pe a produsion de hashish e marijuana in Afghanistan e [[Pakist, che componen a speçie C. indica.

Tütte e speçie, sottospeçie ò varietæ nominæ sôvia pöan esse incroxiæ tra de lô zenerando unna progenie fertile.

Cannabis sativa

Morfologia e Fisiologia

A càneva a l'è unna cianta erbacea a ciclo annuale. L'altezza a varia tra 1,5 e 2 metri, ma in sottospeçie coltivæ a pö arrivä figna a 5 metri. A presenta 'na reixe longa a fitton e un fusto, drîto o ramificou, con escrescense rexinose, angolæ, a votte cave, speçialmente ao de sôvia do primmo pä de fögge. E föggie son palmæ, composte da 5 - 13 fögginne lançeolæ, a margine dentou-seghettou, con ponte acuminæ figna a 10 cm de lunghessa e 1,5 cm de larghessa; in ta parte bassa do füsto e föggie se presentan opposte, in ta parte äta invece tendan a cresce alternæ, sôviattütto doppo o nono/deximo groppo da cianta, oscia a maturasion sessuale avvegnüa (doppo a fase vegetativa iniziale).

Salvo rari caxi de ermafroditismo e ciante de càneva son dioiche: e scioî unisessuali crescian in sce individui de sesso diverso. E scioî maschili (staminiferi) son riunîe in pannocce terminali e ognidün o presenta 5 pétali füsi ä base e 5 stami.

E scioî femminili (pistilliferi) son riunîe in grüppi de 2-6 ae ascelle de brattee formanti cürte spighe; ognidün o mostra un caliçe membranaceo ch'o l'ingœugge streitamente un ovaio supero e uniloculare, surmontou da doi stili e doi stimmi.

ingrandimento da sciô femminile de Cannabis Sativa

Permissi legali pe a coltivasion da càneva

In Italia a coltivasion indüstriale a l'è consentia a chi g'ha un speciale permisso, limitou a de varietæ de càneva çertifichæ, appoxitamente selesionæ per avei un contegnüo trascürabile de prinçipio attivo psicotropo (THC). A lezze Fini-Giovanardi a stabilisce che a coltivasion no autorizzä de càneva a l'è pünibile con 6-20 anni de reclüxion, o con 1-6 anni de reclüxion in to caxo che o giüdiçe o riconosce in to caxo speçifico un fæto de lieve entitæ. A cianta a bœutta in primavéia e a fiorisce in estæ inolträ. L'impollinasion a l'è anemofila (trasporto tramite o vento). In autünno gh'è i früti, di acheni düi e globoxi, ognidün cuntegninte unna semensa con endosperma carnoso e embrion cürvo.

Nòtte

  1. (EN) Cannabis sativa, in sce powo.science.kew.org. URL consultòu o 3 màzzo 2021.

.Veddi ascì

Âtri progètti

Contròllo de outoritæGND (DE4072298-3