Achësta pa̍gina e̍ scrita ün lenga munegasca

Lista d'i suvrai de Mu̍negu

Da Wikipedia
Sâta a-a navegaçión Sâta a-a çèrchia
MC
Achësta pa̍gina e̍ scrita ün lenga munegasca
Flag of Monaco.svg
Armari de Mu̍negu.

A Casa Grimaldi e̍ üna d'ë ciü̍ forte d'a antica Repüblica Ge̍nua. L'imperatu̍ Enricu Sestu cuncedëva a Ge̍nua a Roca de Mu̍negu, u so portu e ë terre a u viru ün 1191 cun l’ubligaçiu̍n de vassalage e de ghe basti̍ üna furtessa (u fütüru palaçi d'u Pri̍ncipu de Mu̍negu).

Despœi de freqenti esili tra ë grande famiye genuese dürante achësta epuca, truvamu a famiya Grimaldi ünturnu a Niça. Achësti Grimaldi sun aliai de Carlu d'Anjou, re̍ de Siçi̍lia e conte de Pruvença.

A famiya Grimaldi a̍ truvau refügiu a Mu̍negu. Françuà primu, ditu Mariçia, e Rainie̍ se sun ümpadrunii d'a furtessa ün 1297, sença pure̍ cunsulida̍ achëstu gagnu. Sera̍n i sforçi d'Antoni Grimaldi e Carlu Primu che stabilira̍n dürablemente a suvranita̍ d'a famiya Grimaldi a Munegu.

Pœi, achësti suvrai sun cunusciüi cuma signui d'a piaça. U ti̍tulu de Pri̍ncipu de Munegu sera̍ üsa̍ despœi 1612 da Nurè segundu, e recunusciüu per u Regname de Spagna e u Regname de Fransa[1].

Suvrai de Mu̍negu[modìfica | modìfica wikitèsto]

Signui de Mu̍negu[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putre̍ Nome Regnu Note
Francesco Grimaldi.jpg Françua̍ Grimaldi "Mariçia"
(????-1309)

s'e̍ ümpadruniu d'a furtessa de Mu̍negu
8 de zena̍ d'u 1297 Fiyu de Guglielmo Grimaldi e de Giacoba

Spusa̍ (1295) Aurelia del Carretto (vi̍düa de Lanfranco Grimaldi, u so primu au qintu gradu).
Raniero I de Mónaco.jpg Rainie̍ Primu de Mu̍negu
(1267-1314)

signu̍ de Mu̍negu
d'u 8 de zena̍ d'u 1297
au 10 d'avri̍ d'u 1301
Primu au qintu gradu.

Sposa̍ Salvatica del Carretto (de qü Carlu Primu de Mu̍negu).
Sposa̍ Andriola Grillo.

Prima ucüpaçiu̍n genuese[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putre̍ Nome Regnu Note
Flag of Genoa.svg Ucüpaçiu̍n genuese d'u 10 d'avri̍ d'u 1301
au 12 de setembre d'u 1331
Ucüpaçiu̍n genuese.

Signui e co-signui de Mu̍negu (restaurai)[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putre̍ Nome Regnu Note
Charles Grimaldi de Monaco.jpg Carlu Primu
(Carlo Grimaldi)

(????-1357)

signu̍ de Mu̍negu
d'u 12 de setembre d'u 1331

au 29 de giügnu d'u 1352

Fiyu de Rainie̍ Primu de Mu̍negu e de Salvatica del Carretto.

Sposa̍ Lucchina Spinola (de qü Rainie̍ Segundu de Mu̍negu, Gabriele et Lui̍ de Mu̍negu).
Sposa̍ ?????? Orsini.
Sposa̍ ??????.
Sposa̍ ??????.
Charles Grimaldi de Monaco.jpg
Man silhouette silver.svg
Man silhouette silver.svg
Man silhouette silver.svg
Carlu Primu de Mu̍negu
(Carlo Grimaldi)

(????-1357)

Antoni Primu
(Antonio Grimaldi)

(????-1358)

Rainie̍ Segundu
(Ranieri Grimaldi)

(1350-1407)

Gabriele de Mu̍negu
(Gabriele Grimaldi)

(????-????)


co-signui de Mu̍negu
d'u 29 de giügnu d'u 1352
au 15 de austu d'u 1357
Guvernu ünseme.

Carlu Primu de Mu̍negu : fiyu de Rainie̍ Primu de Mu̍negu e de Salvatica del Carretto.

Sposa̍ Lucchina Spinola (de qü Rainie̍ Segundu, Gabriele e Lui̍ Primu de Mu̍negu).
Sposa̍ ?????? Orsini.
Sposa̍ ??????.
Sposa̍ ??????.



Antoni Primu de Mu̍negu : barba de Carlu Primu de Mu̍negu, frai de Rainie̍ Primu de Mu̍negu e fiyu de Lanfranco Grimaldi e d'Aurelia del Carretto.

Sposa̍ Antonia Spinetti.


Rainie̍ Segundu de Mu̍negu : fiyu de Carlu Primu de Mu̍negu e de Lucchina Spinola.

Sposa̍ Maria del CarrettoSposa̍ Isabella Asinari (de qü Giuane Primu, Ambrogi e Antoni (Segundu) de Mu̍negu).


Gabriele de Mu̍negu : frai de Rainie̍ Segundu de Mu̍negu, fiyu Carlu Primu de Mu̍negu e de Lucchina Spinola.

Sposa̍ ?????? Orsini.

Segunda ucüpaçiu̍n genuese[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putre̍ Nome Regnu Note
Flag of Genoa.svg Ucüpaçiu̍n genuese d'u 15 d'austu d'u 1357
a zena̍ d'u 1395
Ucüpaçiu̍n genuese.

Co-signui de Mu̍negu (restaurai)[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putre̍ Nome Regnu Note
Man silhouette silver.svg Jean Ier de Monaco et Pommeline Fregoso.jpg Lui̍ Primu de Mu̍negu

(Lodovico Grimaldi)
(????-1402)

Giuane Primu de Mu̍negu

(Giovanni Grimaldi)
(1382-1454)

signu̍ de Mu̍negu

da zena̍ 1395

au 19 deçembre 1395

Guvernu ünseme.

Lui̍ Primu de Mu̍negu : frère de Rainie̍ Segundu et de Gabriele de Mu̍negu, et fils de Carlu Primu de Mu̍negu et de Lucchina Spinola.


Giuane Primu de Mu̍negu : fils de Rainie̍ Segundu et d'Isabèlla Asinari.

Sposa̍ (1407) Pomellina Fregoso (dont Catalan de Monaco, qui suit).

Terça ucüpaçiun genuese[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putre̍ Nome Regnu Note
Flag of Genoa.svg Ucüpaçiun genuese d'u 19 deçembre d'u 1395

au 11 de ma̍giu d'u 1397

Ucüpaçiun genuese.

Signui e co-signui de Mu̍negu (restaurai)[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putre̍ Nome Regnu Note
Man silhouette silver.svg Lui̍ Primu de Mu̍negu

(Lodovico Grimaldi)
(????-1402)

signu̍ de Mu̍negu

d'u 11 de ma̍giu d'u 1397

au 5 de nuvembre d'u 1402

Fils de Charles Ier de Monaco et de Lucchina Spinola.

Qarta ucüpaçiun genuese[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putre̍ Nome Regnu Note
Flag of Genoa.svg Ucüpaçiun genuese d'u 5 de nuvembre d'u 1402

au 5 de giügnu d'u 1419

Ucüpaçiun genuese.

Signui e co-signui de Mu̍negu (restaurai)[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putrè Nome Regnu Note
Man silhouette silver.svg
Man silhouette silver.svg
Jean Ier de Monaco et Pommeline Fregoso.jpg
Ambrogio de Mu̍negu
(Ambrogio Grimaldi)

(????-1433)

Antoni Segundu de Mu̍negu
(Antonio Grimaldi)

(????-1427)

Giuane Primu de Mu̍negu

(Giovanni Grimaldi)
(1382-1454)


co-signui de Mu̍negu

d'u 5 de giügnu d'u 1419

au 1427

Trois fils de Rainier II de Monaco et d'Isabella Asinari (gouvernent ensemble).


Antoine (II) de Monaco épouse Bianca.

Jean Ier de Monaco épouse (1407) Pomellina Fregoso (dont Catalan de Monaco, qui suit).
Jean Ier de Monaco et Pommeline Fregoso.jpg Giuane Primu de Mu̍negu

(Giovanni Grimaldi)
(1382-1454)

signu̍ de Mu̍negu

d'u 1427

au 3 de utubre d'u 1436

Frère des précédents (Ambroise et Antoine (II) de Monaco), fils de Rainier II de Monaco et d'Isabella Asinari (gouverne seul).

Épouse (1407) Pomellina Fregoso (dont Catalan de Monaco, qui suit).

Occupation milanaise[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putre̍ Nome Regnu Note
Filippo Maria Visconti.jpg Philippe Marie Visconti
(Filippo Marìa Visconti)

(1392-1447)

duc de Milan
d'u 3 de utubre d'u 1436

au nuvembre d'u 1436

Monaco est occupée par le duché de Milan, sous le gouvernorat de Biagio Assereto.

Signui de Mu̍negu (restaurai)[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putre̍ Nome Regnu Note
Jean Ier de Monaco et Pommeline Fregoso.jpg Giuane Primu de Mu̍negu
(Giovanni Grimaldi)

(1382-1454)

signu̍ de Mu̍negu
d'u nuvembre d'u 1436

au 8 de ma̍giu d'u 1454

Frère d'Ambroise et Antoine (II) de Monaco, fiyi de Rainiè segundu de Mùnegu e d'Isabella Asinari (gouverne seul).

Spusà (1407) Pomellina Fregoso (dont Catalan de Monaco, qui suit).
Man silhouette silver.svg Catala̍n de Mu̍negu
(Catalano Grimaldi)

(1422-1457)

signu̍ de Mu̍negu
d'u 8 de ma̍giu d'u 1454

au lüyu d'u 1457

Fils du précédent.

Épouse (avant 1451) Bianca del Carretto (dont Claudine de Monaco, qui suit).
Claudina di monaco.jpg Claudina de Mu̍negu
(Claudina Grimaldi)

(1451-1515)

dame de Monaco
d'u lüyu d'u 1457

au 16 de marsu d'u 1458

Fille du précédent.

Épouse (Template:Date) Lambèrto Grimaldi (son lointain cousin au Template:16e ou Template:17e degré) (dont Jean II et Lucien de Monaco, qui suivent).
Man silhouette silver.svg Lambert de Mu̍negu
(Lamberto Grimaldi)

(1420-1494)

signu̍ de Mu̍negu
d'u 16 de marsu d'u 1458

au marsu 1494

Fiancé (désigné comme héritier) puis mari de la précédente.

Épouse (Template:Date) Claudine de Monaco (dont Jean II et Lucien de Monaco, qui suivent).
Man silhouette silver.svg Giuane Segundu de Mu̍negu
(Giovanni Grimaldi)

(1468-1505)

signu̍ de Mu̍negu
d'u marsu 1494

au 11 d'utubre d'u 1505

Fils des deux précédents.

Épouse (1486) Antoinette de Savoie.
Ambrogio de Predis - Lucien I - Prince of Monaco.jpg Lüçia̍n de Mu̍negu
(Luciano Grimaldi)

(1481-1523)

signu̍ de Mu̍negu
d'u 11 d'utubre d'u 1505

au 22 de austu d'u 1523

Frère du précédent, fils de Lambert de Monaco et de Claudine de Monaco.

Épouse (Template:Date) Jeanne de Pontevès (dont Honoré Ier de Monaco, qui suit).
Honoré I and his family.jpg Nure̍ Primu de Mu̍negu
(Onorato Grimaldi)

(1522-1581)

signu̍ de Mu̍negu
d'u 22 de austu d'u 1523

au 7 de utubre d'u 1581

Fils du précédent.

Épouse (Template:Date) Isabella Grimaldi (sa lointaine cousine au Template:14e degré) (dont Charles II et Hercule Ier de Monaco, qui suivent).
Charles II de Monaco.jpg Carlu Segundu de Mu̍negu
(Carlo Grimaldi)

(1555-1589)

signu̍ de Mu̍negu
du 7 de utubre d'u 1581

au 17 de ma̍giu d'u 1589

Fils du précédent.
HerculesMonaco.jpg Arcule Primu de Mu̍negu
(Ercole Grimaldi)

(1562-1604)

signu̍ de Mu̍negu
d'u 17 de ma̍giu d'u 1589

au 29 de nuvembre d'u 1604

Frère du précédent, fils d'Honoré Ier de Monaco.

Épouse (Template:Date) Maria Landi di Valdetaro (dont Honoré II de Monaco, qui suit).

Principi de Monaco[modìfica | modìfica wikitèsto]

Casa Grimaldi[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putre̍ Nome Regnu Note
Honore II of Monaco.gif Nure̍ Segundu de Mu̍negu
(Onorato Grimaldi)

(1597-1662)

signu̍ e pri̍ncipe de Mu̍negu
d'u 29 de nuvembre d'u 1604

au 10 de zena̍ d'u 1662

Fils du précédent.

Épouse (Template:Date) Ippolita Trivulzio (dont Ercole Grimaldi, père de Louis Ier de Monaco, qui suit).
Portrait Louis I, Prince of Monaco by an unknown artist.jpg Lui̍ Primu de Mu̍negu
(Lodovico Grimaldi)

(1642-1701)

pri̍ncipe de Mu̍negu
d'u 10 de zena̍ d'u 1662

au 2 de freva̍ d'u 1701

Petit-fils du précédent (par son père Ercole Grimaldi, fils d'Honoré II).

Épouse (Template:Date) Catherine Charlotte de Gramont (dont Antoine Ier de Monaco, qui suit).
1706 - Antoine I Grimaldi (Monaco).jpg Antoni Primu de Mu̍negu
(Antonio Grimaldi)

(1661-1731)

pri̍ncipe de Mu̍negu
d'u 2 de freva̍ d'u 1701

au 26 de freva̍ d'u 1731

Fils du précédent.

Épouse (Template:Date) Marie de Lorraine (dont Louise-Hippolyte de Monaco, qui suit).
Louise Hippolyte Grimaldi with a view overlooking Monaco from the studio of Jean-Baptiste Santerre (1651-1717).jpg Luisa Ipo̍lita de Mu̍negu
(Luisa Ipòlita Grimaldi)

(1697-1731)

principessa de Mu̍negu
d'u 26 de freva̍ d'u 1731

au 29 deçembre d'u 1731

Fille du précédent.

Épouse (Template:Date) Jacques de Goyon de Matignon (dont Honoré III de Monaco, qui suit).

Casa Grimaldi, branca de Goyon de Matignon[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putre̍ Nome Regnu Note
Jacques I, Prince of Monaco.jpg Giacumu Primu de Mu̍negu
(Jacques François Léonor de Goyon de Matignon)

(1689-1751)

pri̍ncipe de Mu̍negu
d'u 29 deçembre d'u 1731

au 7 de nuvembre d'u 1733

Mari de la précédente.

Épouse (Template:Date) Louise-Hippolyte de Monaco (dont Honoré III de Monaco, qui suit).
Honoré III, Prince of Monaco by Jean Baptiste van Loo.jpg Nure̍ Terçu de Mu̍negu
(Honoré Camille Léonor Grimaldi)

(1720-1795)

pri̍ncipe de Mu̍negu
d'u 7 de nuvembre d'u 1733

au 19 de zena̍ d'u 1793

Fils des deux précédents.

Épouse (Template:Date) Marie-Catherine Brignole (dont Honoré IV de Monaco, qui suit).

Ucüpaçiun françesa[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putre̍ Nome Regnu Note
Flag of France.svg Joseph Barriera
(presidente d'a Cunvençiun naçiunale)
d'u 19 de zena̍ d'u 1793

au 24 de freva̍ d'u 1793

Regença d'üna Cunvençiun naçiunale, presidà per Joseph Barriera.
Flag of France.svg Anessiun a Fransa, suta u nomu de « Fort-d'Hercule » d'u 24 de freva̍ d'u 1793

au 17 de ma̍giu d'u 1814

Anessiun a Fransa, suta u nomu de « Fort-d'Hercule » Armand Louis de Gontaut-Biron, Henri Grégoire, Grégoire Marie Jagot, etc.
Flag of France.svg Suta ucüpaçiun alià d'u 17 de ma̍giu d'u 1814

au 17 de giügnu d'u 1814

Suta ucüpaçiun alià.

Principi de Múnegu (restaurés)[modìfica | modìfica wikitèsto]

Casa Grimaldi, branca de Goyon de Matignon[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putre̍ Nome Regnu Note
HonoriusIV.jpg Nure̍ Qartu de Mu̍negu
(Honoré Charles Anne Marie Maurice Grimaldi)

(1758-1819)

pri̍ncipe de Mu̍negu
d'u 17 de giügnu d'u 1814

au 16 de zena̍ d'u 1819

Fils d'Honoré III de Monaco.

Épouse (Template:Date) Louise d'Aumont (dont Honoré V et Florestan Ier de Monaco, qui suivent).
Honore V Monaco.gif Nure̍ Qintu de Mu̍negu
(Honoré Gabriel Grimaldi)

(1778-1841)

pri̍ncipe de Mu̍negu
d'u 16 de zena̍ d'u 1819

au 2 de utubre d'u 1841

Fils du précédent.

Relation (1805) avec Félicité Rouault de Gamaches.
FlorestanI-1-.png Fluresta̍n Primu de Mu̍negu
(Tancrède Florestan Roger Louis Grimaldi)

(1785-1856)

pri̍ncipe de Mu̍negu
d'u 2 de utubre d'u 1841

au 20 giügnu d'u 1856

Frère du précédent, fils d'Honoré IV de Monaco.

Épouse (Template:Date) Caroline Gibert (dont Charles III de Monaco, qui suit).
Karl III (Monaco).jpg Carlu Terçu de Mu̍negu
(Charles Honoré Grimaldi)

(1818-1889)

pri̍ncipe de Mu̍negu
d'u 20 giügnu d'u 1856

au 10 setembre d'u 1889

Fils du précédent.

Épouse (Template:Date) Antoinette de Mérode (dont Albert Ier de Monaco, qui suit).
Albert I of Monaco.png Albertu Primu de Mu̍negu
(Albert Honoré Charles Grimaldi)

(1848-1922)

pri̍ncipe de Mu̍negu
d'u 10 setembre d'u 1889

au 26 de giügnu d'u 1922

Fils du précédent.

Épouse (Template:Date) Mary Victoria Hamilton (dont Louis II de Monaco, qui suit).
Épouse (Template:Date) Alice Heine.
Prince Louis II of Monaco 05670r.jpg Lui̍ Segundu de Mu̍negu
(Louis Honoré Charles Antoine Grimaldi)

(1870-1949)

pri̍ncipe de Mu̍negu
d'u 26 de giügnu d'u 1922

au 9 de ma̍giu d'u 1949

Fils du précédent et de Mary Victoria Hamilton.

Relation (1898) avec Juliette Louvet (dont une fille naturelle légitimée puis adoptée pour héritière, Charlotte Grimaldi, mère de Rainier III de Monaco, qui suit).
Épouse (Template:Date) Ghislaine Dommanget.

Casa Grimaldi, branca de Chalencon de Polignac[modìfica | modìfica wikitèsto]

Putre̍ Nome Regnu Note
Prince Rainier III.jpg Rainie̍ Terçu de Mu̍negu
(Rainier Louis Henri Maxence Bertrand Grimaldi)

(1923-2005)

pri̍ncipe de Mu̍negu
d'u 9 de ma̍giu d'u 1949

au 6 de d'avri̍ d'u 2005

Petit-fils du précédent (par sa mère Charlotte Grimaldi, fille de Louis II de Monaco).

Épouse (Template:Date) Grace Kelly (dont Albert II de Monaco, qui suit).
Albert II Monaco (2008).jpg Albertu Segundu de Mu̍negu
(Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi)

(1958)

pri̍ncipe de Mu̍negu
d'u 6 de d'avri̍ d'u 2005 Fils du précédent.

Épouse ([[1er juillet|Template:1er]] et Template:Date) Charlène Wittstock.

Note[modìfica | modìfica wikitèsto]

  1. M. Ulino, L'Età Barocca dei Grimaldi di Monaco nel loro Marchesato di Campagna, Giannini editore, Napoli 2008

A̍utri prugeti[modìfica | modìfica wikitèsto]