Union Sovietica

Da Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Union Sovietica
Союз Советских Социалистических Республик
Söjóz Söviètschih Sötsialìsticeschih Riespùblic
Flag of the Soviet Union.svg State Emblem of the Soviet Union.svg
Union of Soviet Socialist Republics (orthographic projection).svg
Nómme compléto Union de Repubbriche Soçialiste Sovietiche
Nómme ofiçiâ Союз Советских Социалистических Республик
Söjóz Söviètschih Sötsialìsticeschih Riespùblic
Léngoe ofiçiâi russo (de facto)
Léngoe parlæ
Inno naçionâle L'internaçionâle (1922-1944)

Inno de l'Union Sovietica (1944-1991)
Capitâle Mosca
Âtre capitâli
Dipendense {{{dipendense}}}
Politiga
Forma de Stato Stato soçialista federâle
Forma de Governo Repùbblica parlamentâ a partîo ùnico
Leader {{{elenco dei cappi de stato}}}
{{{cappi de governo}}} {{{elenco dei cappi de governo}}}
Òrgani debellatîi Sòviet supremmo
Stöia
Nascita 30 dezenbre 1922 co Mihail Calinin
Caoza trattâto de creaçion
Fin 25 dezenbre 1991 co Mihail Görbaciòff
Caoza dissoluçion de l'Union
Geögrafîa e Economîa
Teritöio originale
Màscima estenxón
Popolaçión
Monæa rublo

L'Union de Repubbriche Soçialiste Sovietiche, (in russo: Союз Советских Социалистических Республик; Soyuz Sovetskikh Sotsialisticheskikh Respublik / Söjóz Soviétskih Sotsialistìceschih Riespóblic) 1 , conosciûa ascì cómme l'Unión Soviética ò abreviâ in URSS, a l'é stæta unn-a naçion de l'Euròpa e de l'Asia da-o 1922 a-o 1991 formâ da chinze repùbbriche2.
A seu capitâ a l'êa Mosca.

  1. L'Unión Soviética a g'aveiva 21 nommi offiçiæ

Repùbbriche Soçialiste Soviétiche[modìfica | modìfica wikitèsto]

E chinze Repùbbriche de l'Union de Repubbriche Soçialiste Sovietiche êan:

Bandea Nomme Nomme attuâ Capitâ
1 Flag of the Russian Soviet Federative Socialist Republic.svg Repubbrica Soçialista Federativa Sovietica da Ruscia Federaçion da Ruscia Mosca
2 Flag of the Ukrainian Soviet Socialist Republic.svg Repubbrica Socialista Sovietica de l'Ucrainn-a Ucrainn-a Kiev
3 Flag of the Byelorussian Soviet Socialist Republic.svg Repubbrica Socialista Sovietica da Bieloruscia Repubbrica da Bieloruscia Minsk
4 Flag of the Uzbek SSR.svg Repubbrica Socialista Sovietica de l'Uzbekistan Repubbrica de l'Uzbekistan Taskent
5 Flag of the Kazakh Soviet Socialist Republic.svg Repubbrica Socialista Sovietica do Kazakhistan Repubbrica do Kazakistan Astana
6 Flag of the Georgian Soviet Socialist Republic.svg Repubbrica Socialista Sovietica da Georgia Geòrgia Tiblisi
7 Flag of the Azerbaijan Soviet Socialist Republic.svg Repubbrica Socialista Sovietica de l'Azerbaijan Repubbrica de l'Azerbaijan Baku
8 Flag of Lithuanian SSR.svg Repubbrica Socialista Sovietica da Lituania Repubbrica da Lituania Vilnius
9 Flag of Moldavian SSR.svg Repubbrica Socialista Sovietica da Moldavvia Repubbrica da Moldavvia Chişinău
10 Flag of Latvian SSR.svg Repubbrica Socialista Sovietica da Lettònia Repubbrica de Lettònia Rigg-a
11 Flag of Kyrgyz SSR.svg Repubbrica Socialista Sovietica do Kirghizistan Repubbrica do Kirghizistan Bishkek
12 Flag of Tajik SSR.svg Repubbrica Socialista Sovietica do Tajikistan Repubbrica do Tajikistan Duxanbé
13 Flag of the Armenian Soviet Socialist Republic.svg Repubbrica Socialista Sovietica de l'Armenia Repubbrica de l'Armenia Erevan
14 Flag of the Turkmen SSR.svg Repubbrica Socialista Sovietica do Turkmenistan Repubbrica do Turkmenistan Ashgabat
15 Flag of the Estonian Soviet Socialist Republic.svg Repubbrica Socialista Sovietica de l'Estònia Repubbrica de l'Estònia Tallinn