Moncastro

Da Wikipedia
ZE
Quésta pàgina a l'é scrîta in léngoa zenéize

A Grafîa adeuviâ a l'é quélla de l'Académia Ligùstica do Brénno

'Na vêgia fortificaçion de Maorocàstro

Moncàstro ò Maorocàstro a l'êa 'na colònia zeneize ch'a se ciamma ancheu Bilhorod-Dnistrovs'kyj.

A çitæ de Bilhorod-Dnistrovs'kyj da-a sò fondaçión a l'à ciù vòtte cangiòu nómme. I antîghi Grêghi de Milêto l'àn ciamâ Tyras. Con l'arîvo di Români a çitæ a l'à cangiòu o sò nómme in Album Castrum, ò sæ Castéllo Giànco. Dòppo i Grêghi l'àn ciamâ Leukopolis, a-a létera Çitæ Giànca, dòppo Asprokastron, e in sciâ fìn Maurokastron, o sæ Castéllo Néigro.

E pròpio con st'ùrtimo nómme a çitæ a l'é stæta conosciûa da-i Veneçién che l'àn ciamâ Maorocàstro (ò Moncàstro). E o nómme Maorocàstro o l'é stæto dêuviòu da-i Zenéixi ascì into sò domìnio da-o XIV (decimoquàrto) a-o XV (decimoquìnto) sécolo[1]. I Zenéixi, de fæti, l'àn tórna costroîa e àn dêuviòu sto nómme chi segóndo l'acòrdo do Ninfêo do 1261.

Se dîxe che i Zenéixi àn costroîo o primmo grùppo da fortificaçion ciamâ Akkerman[2], ch'a l'é stæta ingrandîa e megioâ inti sécoli sucescîvi da-i Òtomâni.

Nòtte[modìfica | modìfica wikitèsto]

  1. (EN) Robert Browning, Asprokastron, in Alexander Kazhdan, The Oxford Dictionary of Byzantium, vol. 1, Oxford e Nêuva York, Oxford University Press, 1991, p. 212, ISBN 0-195-04652-8.
  2. (EN) Akkerman Fortress Project, in sce akkermanfortress.utoronto.ca. URL consultòu o 14 zenâ 2022.

Âtri progètti[modìfica | modìfica wikitèsto]